Tweejarige biologische bloemen zaaien
Juni en juli zijn de maanden waarin je de biologische zaden van tweejarige bloemen voorzaait. In zaaitrays. Je plant hun zaailingen een maandje voordat het gaat vriezen. Dan heb jij, in het vroege voorjaar, als er nog weinig bloeit, al plukbloemen. Uitbundige bloeiers op lange stelen die van een zonnig plekje en van een schaduwplek houden. Elk voorjaar is het weer uitkijken naar deze vaak heerlijk geurende en rijkbloeiende bloemen. Lang en groots. Want dat zijn ze.
Soorten
Wat denk je van een combinatie met de statige inheemse Vingerhoedskruid. De heerlijk geurende, Damastbloem. De ouderwets mooie en kleurrijke Duizendschoon en de inheemse schermbloem Wilde Peen.
Mariëtteklokje is een sterke, hoge snijbloem. Met grote open klokjes, in bijna doorschijnende pasteltinten, prachtig in een vaas. Stokroos, een alledaagse schoonheid in een mix van kleur, verdient een beschut plekje in een geveltuintje. Bijen, hommels, puttertjes en goudvinken zijn dol op de inheemse Kaardebol. Scharlei, ook inheems, met recht de Koningin van de Salvia’s. Filter op de site op tweejarigen om alle soorten te zien.
7 biologische toppers
- Damastbloem - Hesperis matronalis
- Duizendschoon - Dianthus barbatus
- Judaspenning - Lunaria biennis
- Kaardebol - Dispacus sylvestris
- Wilde peen - Daucus carota
- Mariëtteklokje - Campanula medium
- Vingerhoedskruid - Digitalis purpurea
Tweejarig?
Tweejarige bloemen zijn eigenlijk een beetje de rare snuiters in het bloeiende gezelschap. Je denkt misschien dat ze twee jaar bloeien en dan verdwijnen. Dat is toch anders. Ze doen er twee jaar over om te gaan bloeien.
In het eerste jaar vormen ze een bladrozet. Laag aan de grond. Dat is al mooi. Dan gaan ze als stevige plant de winter in om in het voorjaar op lange stelen te gaan bloeien. Het wachten waard.
Overvloedig bloeiend
In een natuurlijke, wilde tuin kan je ze eigenlijk niet missen. Door de kleur en vorm. Ook omdat ze bloeien in een periode dat de bollen klaar zijn en de zomerbloeiers nog op zich laten wachten. Je kan ze gerust laten verwilderen. Ze zaaien zichzelf vaak uit. Uitgebloeid geven de verschillende vormen zaaddozen prachtige silhouetten in de tuin.
Stimuleren biodiversiteit 🐝🦋
Tweejarigen zijn ook nog interessant om de biodiversiteit te stimuleren. Simpelweg omdat ze al vroeg in het jaar in bloei staan. Op het moment dat er nog geen zomerbloemen bloeien, is er dan toch al voedsel voor de insecten.
Wanneer en hoe zaai ik voor?
Tweejarige plukbloemen zaai je voor in juni en juli. Vraag je je nog af hoe je deze biologische bloemzaden voorzaait? Download hier de 5 stappen.
Wanneer planten?
Plant de zaailingen in september. Als ze zo’n 6 tot 8 cm groot zijn. Dan gaan ze sterk de winter in en beginnen ze in de vroege lente al te bloeien. Tot ver in de zomer. Hoe leuk is dat.
Tien voordelen op een rijtje
- 100% biologisch.
- Showstelers als er nog niet veel bloeit.
- Interessante plukbloem.
- Overvloedig bloeiend.
- Stimulans voor de biodiversiteit.
- Houden van zon en van schaduw.
- Inheems.
- Favoriet bij de bijen, hommels, vlinders en vogels.
- Mooie gevelplant.
- Prachtige zaaddozen als droogbloem.
Volle grond zaaien?
Zaai je rechtstreeks in de volle grond? Volg dan de instructie op het zakje.
Zaai ze!