Waarom zijn biologische zaden zo belangrijk?

Waarom zijn biologische zaden zo belangrijk?

Het is maar een zaadje, zie ik je denken. Je hoeft ze niet op te eten. Dat klopt. En toch maken biologische zaden een verschil. Een positief verschil. Bij de telers van de bloemen als bij jou thuis. Biologische zaden zijn puur natuur. 

  • Gif en GMO vrij
  • Goed voor de insecten
  • Hoge kiemkracht, meer succes
  • Milieuvriendelijk
  • Goed voor de insecten
  • Fair en verantwoord
  • Bevordert biodiversiteit

Gif vrij: geen pesticiden, geen kunstmest

Biologische zaden worden gewonnen van biologische bloemen. Zogenaamde moederbloemen. Grootgebracht op velden waar geen gifstoffen worden gebruikt. Geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest. Ze groeien en bloeien op het veld in de volle grond, op het ritme van de natuur. 

In plaats van kunstmest, wordt organische compost gebruikt. Onkruid wordt weggehaald met de hand of met machines en niet bespoten met onkruidverdelgers. De zaden zijn gif-vrij, dus niet gecoat met bestrijdingsmiddelen.

 diverse soorten biologische bloemen

GMO-vrij

Alle zaden zijn volledig vrij van genetische modificatie (GMO).

Insectvriendelijk

Biologisch bloemen trekken ongelofelijk veel insecten aan. Ook insecten die ervoor zorgen dat de zogenaamde plaaginsecten geen kans krijgen. Zoals lieveheersbeestjes die bladluizen eten. Bijen, vlinders en andere insecten, eigenlijk alle insecten, houden niet van planten die bespoten zijn met pesticiden. Het is zelfs zeer schadelijk voor ze net als voor ons. 

korenbloem met lieveheersbeestje

Hoge kiemkracht, dus meer bloemen

Niet ieder zaadje wordt een bloem. Biologische zaden kiemen makkelijk en hebben een hoge kiemkracht. Wat simpelweg betekent dat er meer zaadjes uit het zakje uit gaan komen. Dus meer bloemen. 

Zaden kiemen als ze in een vochtige, warme grond liggen. Daarom moet je het tegenovergestelde doen bij het bewaren. Droog en koel. Dan behouden ze jaren hun kiemkracht. 

bloeiende korenbloemen

Lange bloeitijd 

Dat weet ik dan ook weer uit ervaring. Ik heb alle soorten met jullie mee gezaaid en gezien dat biologische bloemen een lange bloeitijd hebben. In de tuin als in een boeket. Je helpt dat nog een handje door in je tuin uitgebloeide bloemen weg te blijven knippen. Dan komen er weer nieuwe. Heel handig. 

Wil je lang van ze genieten in de vaas? Oogst ze dan vroeg. Niet alleen vroeg in de ochtend, als hun steeltjes nog volgezogen zijn met water. Ook vroeg in de bloei, als de eerste bloemblaadjes ontluiken. Ze komen verder tot bloei in je vaas.

100% biologisch 

Echte biologische zaden dragen een Europees biologisch keurmerk. Te herkennen aan dit logo. 

logo EU biologisch gecertificeerd

Fair en verantwoord

De moederplanten die gebruikt worden voor het telen van biologisch zaad, worden geteeld volgens de principes van de biologische landbouw. Ze telen op een natuurlijke manier sterke rassen met zaden die langdurig een goede opbrengst hebben en bestand zijn tegen ziektes. Het onkruid wordt vaak met de hand weggehaald en er wordt meerdere malen geoogst zodat de planten hun eigen ritme kunnen aanhouden. Alles bij elkaar kost dit meer tijd, aandacht en werk. Daarom zijn biologische zaden vaak iets duurder. 

Groot assortiment

De afgelopen jaren is er door de bloemboeren en -boerinnen hard gewerkt aan een bijzondere collectie biologische bloemzaden. Ieder jaar groeit het aanbod. Ik begon begin 2022 met 60 soorten. Nu al meer dan 230 soorten gecertificeerde biologische zaden.  

Het verschil? 

Biologische zaden maken dus toch een verschil. Een positief, best groot, verschil.

Bekijk hier de soorten biologische zaden.

Terug naar blog