Wanneer en hoe plant je dahlia's?

Wanneer en hoe plant je dahlia's?

Van een knol een weelderige plant kweken, die uitbundig gaat bloeien? Dat is niet zo moeilijk. Met deze biologische knollen en de juiste aanpak, doe je dat zo. 

Voortrekken, in maart
Wil je een vroege bloei. Dan kan je de knollen voortrekken. Hoe je dat doet? Plant de knol in een pot en zet deze op een lichte, vorstvrije plek. Zorg dat de oude stengel en eventueel een klein deel van de knol net boven de potgrond uitkomt. Met voortrekken geef je je plant een voorsprong. En, voorgetrokken Dahlia’s vallen vaak minder ten prooi aan slakken. 

Planten, vanaf half mei
Dahlia’s kunnen niet tegen vorst. Daarom plant je de knollen pas vanaf eind april, begin mei. Of nog beter, na IJsheiligen, dit jaar na 14 mei. Het moment dat het niet meer gaat vriezen. Planten kan tot en met juni. 

Waar?
Dahlia’s zijn echte zon beminners. Plant ze daarom op een zonnig plekje in je tuin of border of zet je pot in het zonnetje op je terras of balkon. 

Hoe?
Je plant de knol op een zonnige plek met de steel en het oog naar boven. Zorg ervoor dat de knol ongeveer 5 cm onder de aarde terecht komt. Plant je meerdere knollen, houd dan 50 cm afstand van knol tot knol. 


Planten in 7 stappen

  1. Graaf een ruim gat.
  2. Laat je knol er inzakken met het oog naar boven.
  3. Plaats naast de knol een bamboe stok. Deze kan je later als steun gebruiken. 
  4. Vul het gat voorzichtig met biologische tuinaarde compost. Ook tussen de knollen voor extra voeding. 
  5. Geef water. 
  6. Druk de aarde goed aan. 
  7. Plaats een plantlabel 

Geef je dahlia’s elke week water in een droge periode. 

Wil je ze in een pot laten groeien?
Plant maximaal 1 knol per pot. Heb je een pot met een diameter van groter dan 45 cm? Plant dan 3 knollen in een pot. 


Meer bloemen? 

Dahlia’s toppen, pinchen
Met toppen, ook wel pinchen genoemd, stimuleer je de groei van zijscheuten. Je plan wordt steviger, weelderig en je krijgt meer bloemen. Een fijne truc voor nog meer bloemen. 

Hoe en wanneer je dat doet? Als de plant ongeveer 15 tot 20 cm hoog is, je ziet dan 2-3 setjes bladeren, knip je de top uit de plant. Doe dit altijd boven een set bladeren. Dit voelt rigoureus, maar het is echt de moeite waard. De plant zal je belonen met nog meer bloemstelen. Ook handzamere stelen voor je boeket. Beter dan wanneer je niet topt. 

Koppen?
Een andere truc om nog meer bloemen te krijgen is koppen. Heel simpel. Je knipt de uitgebloeide bloemen regelmatig weg. Met een bloemenschaar of snipschaar. Doe dit regelmatig tot aan de eerste vorst. Doe je dit niet dan stopt de plant met bloeien.

Oogsten?
Hier kan ik zo naar uitkijken. Oogst je stelen bij voorkeur vroeg in de ochtend. Je knipt altijd minstens een armlengte. Van elleboog tot vingertoppen. Vergeet de zijscheuten en knip de hoofdsteel diep. Ook dat voelt de eerste keer raar.  Maar ook dit bevordert de constante groei van de plant. Snoeien doet groeien!

Rooien en bewaren.
Onze dahliaknollen worden gerooid na de eerste vorst. Bewust dan omdat de knol op dat moment de kracht uit de plant en energie uit de plant weer op kan slaan in de knol. 

Hoe rooien?
Knip alle oude stelen weg. Laat het water uit de steel lopen. Haal na het rooien het meeste van de natte aarde van de knol weg. Maar maak de knol niet helemaal schoon. De aarde die er nog op zit werkt als een natuurlijk beschermingslaagje. Dat zorgt ervoor dat de knol minder snel gaat rotten. 

Alle oude stelen worden afgeknipt. Na het rooien halen we de meeste (natte) aarde van de knol af, 

Let op! Onze dahliaknollen groeien op zandgrond. Heb je kleigrond? Dan is het wel goed om zoveel mogelijk aarde van de knollen te halen. Zodat de vochtige kleigrond geen rottingsproces in gang kan zetten. Je kunt deze grond met water van je knollen afspuiten. Zorg er wel voor dat je ze daarna goed laat drogen in een vorstvrije ruimte. 

Hoe bewaren?
Sla de knollen op in kratjes in een vochtvrije en koele ruimte. Controleer regelmatig of alle knollen nog gezond zijn. Voelen alle knollen nog stevig aan? Zien we ergens schimmel? 

Zijn ze rot, zacht of beschimmeld, gooi ze dan weg. Het is niet erg als de oude stelen van de plant een beetje gaan schimmelen. Dit kun je er gewoon afknippen, het tast de knol niet aan.

Terug naar blog