Zelf vaste planten kweken (50+ soorten)

Zelf vaste planten kweken (50+ soorten)

Makkelijk, leuk en goedkoop

Biologische vaste planten met plukbloemen zijn zo makkelijk. Ze bloeien van de lente tot de herfst. Vormen de basis van je tuin. Zijn prachtig voor een boeket. Een feest voor de bestuivers. Bevorderen de biodiversiteit in je tuin. Zijn makkelijk te vermeerderen. En, je zaait en plant ze maar een keer. Ze komen gewoon ieder jaar weer terug. 

Uitgebloeid laten ze prachtige silhouetten zien. In de winter geven ze voer voor de vogels en een schuilplek aan insecten. Hoe mooi is dat. In het vroege voorjaar snoei je de vaste planten terug om ze daarna weer te laten shinen.

 

Zelf zaaien

Zelf zaaien en kweken is veruit de goedkoopste manier om je tuin in te richten met vaste planten. Het is makkelijk en ook nog eens leuk om te doen. En, duurzamer kan het eigenlijk niet. Binnen een half uur heb je al een zaaitray PRO met 84 stuks van jouw favoriete planten gezaaid. 

zaaien Biologische vaste planten



Wanneer kan ik gaan zaaien?

  • Voorzaaien
    Als je gaat voorzaaien zijn januari, februari, augustus en september de ideale maanden. 
  • Volle grond zaaien
    Zaai je liever rechtstreeks? Dat kan ook. Volg dan de richtlijnen op de zakjes.

Wil je succesvol zelf plantjes kweken? Dan adviseer ik je om voor te zaaien in zaaitrays. Dat advies komt voort uit mijn ervaringen en het succes. Veel meer succes dan wanneer je rijtjes zaait of breedwerpig zaait. En ik beloof je, het is makkelijk en succesvol. 

Hoe zaai ik?
Voorzaaien in 5 stappen

  1. Vul de zaaitray luchtig met biologische potgrond.
  2. Doseer 1 tot 3 zaadjes per zaaiplug.
  3. Zeef eerst potgrond en daarna brekerzand. Heb je geen brekerzand dan strooi je vermiculiet over de gezeefde potgrond.
  4. Schrijf, met een watervaste stift, datum en naam op de plantlabels.
  5. Vul de onderplaat met water. Laat de pluggen het water opzuigen.

En dan?
Plaats de tray op een lichte plek. 18-20 graden. Nooit bij een verwarming of in de zon. Ontkiemen de zaden? Zet de tray met deksel op een beschutte plek buiten. In het licht.

De tray werkt als een mini kas. De deksel beschermt de zaailingen tegen wind, regen en slakken. Is het heel warm? Leg dan twee stokjes tussen de deksel en de tray zodat er lucht kan circuleren. Gaat het vriezen? Zet de zaaitray PRO dan op een vorstvrij plek. Gaat het hard waaien leg dan iets op de deksel waardoor de deksel niet weg kan waaien. 

Hoe geef ik water? 
Controleer wekelijks de voortgang van het kiemen van de zaadjes en vul water bij als dat nodig is. Je ziet aan de plantlabel of de pluggen nog voldoende vocht hebben. 

Zaaitray PRO - water geven zaailingen Zaaitray PRO - check water

Verspenen

Zaai je voor in een zaaitray PRO, dan is verspenen niet nodig. De diepe zaaipluggen zorgen ervoor dat de zaailingen een sterk wortelstelsel aanmaken wat je direct in de grond kan planten. Zaai je op een andere manier? Dan zijn dit de stappen om te verspenen.

Hoe verspeen ik?
Verspenen in 5 stappen

  1. Vul P9 potjes voor de helft met biologische potgrond en maak een gaatje.
  2. Gebruik een verspeenvork om de zaailing omhoog te halen.
  3. Laat de zaailing voorzichtig zakken en duw de aarde zachtjes aan.
  4. Geef water met een broeskop.
  5. Plaats plantlabel met naam van de plant en datum.
verspenen biologische bloemen  verspenen biologische bloemen

 Controleer regelmatig of ze nog genoeg water hebben.


Planten

Is je zaailing zo'n 6 - 8 cm groot dan kan je deze in je tuin of pot planten.

Wanneer plant ik zaailingen?
In het voorjaar, maart en april. Op het moment dat de eerste groene scheuten in je tuin opkomen. Of in het najaar, oktober en november. Dan is de grond nog warm genoeg voor de wortelgroei.

Heb ik nog geen plek gevonden, dan stop ik de zaailing in een P9 kweekpotje om door te laten groeien.

Hoe plant ik zaailingen?
Planten in 5 stappen

Planten - 5 stappen van zaailingen biologische bloemen
  1. Woel de grond met een cultivator.
  2. Maak een gat met een pootstok.
  3. Plant de zaailing goed diep, tot aan de eerste echte blaadjes.
  4. Druk de grond goed aan.
  5. Geef water.

TIP: als je het kluitje goed nat maakt, plant het makkelijker en hoef je niet meteen water te geven.

Wat is de plantafstand?
Elke vaste plant heeft een ideale plantafstand. Kijk op het etiket van de zadenzakjes voor deze plantafstand. Over het algemeen houd ik voor middelgrote planten een 30 - 40 cm en voor grote planten 50 - 60 cm plantafstand aan.

Hoeveel planten per m2?
Over het algemeen plant ik 7 tot 9 plantjes per m2. Worden de planten hoger dan een meter dan vind ik dat te veel. Ik plant er dan 3 tot 5 per vierkante meter.

Wat heb ik nodig op te planten? 
Met de plantset plant vul je in no time je eigen tuin met biologische vaste planten. Meer dan deze set heb je echt niet meer nodig om je eigen, biologische paradijs of bloeiende bloemen balkon te maken.

Plantset - set gereedschap op te planten

Oogsten

Hoe leuk is het om wekelijks je eigen ecologische boeketjes te maken. Met bloemen van vaste planten, takken van heesters en bomen en bloemen van eenjarige lente en zomerbloeiers. 

Wanneer kan ik oogsten?
Je plukt bij voorkeur in de ochtend. ‘s Ochtends zitten de stelen nog vol met water. Dan blijven je bloemen langer goed. 

Wat heb ik nodig op te plukken?
Alleen een goede scharenset. Eentje voor het leven. Super duurzaam ook. Met de bloemenschaar knip je de snijbloemen voor een boeket. De snoeischaar heb je nodig voor de dikkere takken van bijvoorbeeld Bottelroos, Viburnum en Rozen. Met het kleine snip schaartje knip je uitgebloeide bloemen weg. Doe je dat regelmatig dan krijg je meer bloemen terug.

Soorten

Inmiddels hebben we meer dan 50 soorten biologische bloemzaden van vaste planten in de collectie. Inheems, als plukbloem, bodembedekker, waardplant of drachtplant (nectarplant), kruid of eetbare plant. Het aanbod wordt jaarlijks uitgebreid met nieuwe biologische zaden. Gif-vrij, niet gecoat, GMO-vrij, insectvriendelijk, hoge kiemkracht, milieuvriendelijk. Alle zaden zijn 100% biologisch en gecertificeerd.

Makkelijke, snelle kiemers:

  • Prachtklokje - Campanula persicifolia
  • Kruisdistel - Eryngium planum
  • Duizendblad - Achillea millefolium
  • Dropplant - Agastache
  • Grote centaurie - Centaurea scabiosa
  • Vaste Lupine - Lupinus polyphyllus

  


Langzame, onregelmatige kiemers:

  • Bergamot - Monarda citriodora ‘Purplish Lilac’
  • Bergamot - Monarda didyma ‘Hot Pink’
  • Margriet - Chrysanthemum leucanthemum ‘May Queen’
  • Zonnehoed - Echinacea purpurea

  


Combinatie TIPS

  • Zonnehoed 'White swan', Wild Kattenkruid en Kruisdistel ‘Blue glitter’.
  • Grote margriet ‘May queen’, Bevertjesgras en Prachtklokje 'Alba'.
  • Duizendblad 'Parker's variety', Zonnehoed 'White swan' en Dropplant.
  • Margriet, Lupine en Nagelkruid.
  • Echte zonnehoed, Stijf IJzerhard en Kardoen.

Vaste planten als droogbloem
Bloemen van vaste planten zijn niet alleen mooi in je tuin of als plukbloem. Je kan ze ook goed gebruiken als droogbloem. Zoals Duizendblad, Kogeldistel, Kruisdistel, Stijf ijzerhard, Bevertjesgras, Lange ereprijs en het bloemhoofd van de Zonnehoeden. 

En nu? 
Zaai je al met zaaitrays PRO en wil je nu ook met vaste planten starten? Bekijk het zaden aanbod hier. Is het het biologisch zaaien kweken in zaaitrays nog onbekend terrein voor je en weet je niet goed hoe dat moet bekijk dan de 5 stappen van het voorzaaien of kom naar een zaai workshop. Dan leer ik het je.

Zaai ze!

plantbakken met zaailingen vaste planten - wolfsmelk
Terug naar blog